De halvering komt eraan, weet jij al wat dit inhoudt?

De halvering komt eraan, weet jij al wat dit inhoudt?

18/04/2024

Misschien heb je je ooit gewaagd aan het investeren in cryptocurrency, of misschien heb je het voorbij zien komen in het nieuws. Sinds zijn verschijning in 2009 heeft bitcoin de financiële wereld verrast. Wat begon als een experiment in digitale valuta is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Het brein achter bitcoin, de anonieme Satoshi Nakamoto, heeft met zijn visie de manier waarop wij waarde en transacties zien, voor altijd veranderd. Wat begon als een experiment in peer-to-peer elektronisch geld, groeide snel uit als een symbool van financiële vrijheid en decentralisatie. Met zijn op blockchain gebaseerde technologie heeft bitcoin niet alleen investeerders aangetrokken, maar ook de aandacht van bedrijven en overheden van over de hele wereld. Zeker nu er binnenkort een belangrijke datum nadert voor hen die geïnteresserd zijn in bitcoin.

Bitcoin 101
In de blockchain1 zijn een aantal protocollen gecodeerd bij het programmeren van de bitcoin. Eén van die protocollen houdt in dat het aantal nieuwe bitcoins dat in omloop wordt gebracht geleidelijk wordt gereduceerd. Dat gebeurt tijdens de halvering van de bitcoin. Maar wat is die halvering eigenlijk? De halvering houdt in dat het aantal block2 rewards wordt gehalveerd. De block rewards zijn de meest gebruikte bitcoin-blockbeloning die worden uitbetaald aan miners in de vorm van bitcoin. Miners zijn mensen die cryptografische puzzels oplossen om transacties te bevestigen. De reward kan worden verdiend als de miners met succes een cryptografische puzzel oplossen. Voor de halvering van 2024, die tussen 18 en 22 april zal plaats vinden, staat de hoogte van de block reward op 6,25 bitcoin (wat dus inhoudt dat je 6,25 bitcoins ontvangt als beloning voor het succesvolle minen), maar na de halvering zal dit dus 3,125 bitcoin worden. Waar bij 'normale’ valuta de transacties door banken worden geverifieerd, gebeurt dit bij bitcoin door miners. Het bitcoin netwerk is dus een gedecentraliseerd netwerk. De halvering van de bitcoin vindt plaats wanneer er 210.000 blocks zijn gemined, wat neerkomt op één keer in de vier jaar. De halvering is zo gecodeerd dat dit niet meer kan worden aangepast. Dit betekent dus ook dat er een maximum zit aan het aantal bitcoins wat uiteindelijk in omloop gebracht kan worden. Dat maximale aanbod ligt op 21 miljoen.  

Het nut van de halvering
Een belangrijke reden voor de halvering is om het risico op inflatie te reduceren. Er wordt namelijk al van tevoren een redelijk nauwkeurige schatting gemaakt over hoeveel bitcoin er in circulatie zal zijn. Daarnaast is het systeem ontworpen om ervoor te zorgen dat miners een stimulans hebben om door te gaan met minen en daarmee dus ook het beveiligen van het netwerk. Tevens zullen de halveringen en het maximale aanbod van de bitcoin ervoor zorgen dat de valuta steeds schaarser wordt. In combinatie met een toenemende (of gelijkblijvende) vraag zal dit ertoe leiden dat de waarde van de munt steeds meer zal toenemen.

Opkomst van de bitcoin spot ETF
Op woensdag 10 januari 2024 keurde de SEC, de Amerikaanse toezichthouder van effectenbeurzen, voor het eerst bitcoin spot ETF's goed. Dit kwam na maandenlang lobbyen door institutionele beleggers zoals Blackrock en VanEck. Na deze goedkeuring beschouwde de SEC bitcoin eindelijk als een financieel product en konden bedrijven de ETF gaan aanbieden. Een exchange-traded fund (ETF) is een open beleggingsfonds, wat toegang biedt tot een heel portfolio met aandelen, obligaties of andere effecten, zoals grondstoffen, vastgoed en nu dus ook bitcoin. Een spot ETF verschilt van een normale ETF in dat deze de actuele koerswaarde volgt. Mocht jij bijvoorbeeld een aandeel S&P 500, ter waarde van 100 euro, kopen, dan beleg je eigenlijk voor €7,16 in Microsoft, €6,16 in Apple en €4,55 in NVIDIA enzovoort. Dit komt doordat elk bedrijf voor een bepaalde procentpunt in het portfolio zit. Via deze ETF, die wordt aangeboden door verschillende gereguleerde partijen, kunnen particuliere en institutionele beleggers, zoals pensionfondsen, bitcoin kopen. Afgelopen jaren treden cryptocurrencies steeds vaker naar de voorgrond, waardoor het voor alle partijen interessant is. Via de bitcoin spot ETF's kunnen bedrijven zoals Blackrock hun marktaanbod uitbreiden en zo meer omzet en winst draaien. Consumenten betalen namelijk een fee aan deze bedrijven voor het beheren van het geld van de desbetreffende consument onder de nom van een ‘expense ratio’. Verder is het voor particulieren op deze manier makkelijker om ook een graantje mee te pikken van de stijgende bitcoin koers.  

Terwijl we vooruitkijken, kunnen we met vertrouwen zeggen dat bitcoin een blijvende impact zal hebben in de wereld van techniek en financiën. Of het nu als concurrent van de traditionele bankensector door het leven gaat of voor het bevorderen en faciliteren van transacties. Verder biedt de bitcoin ETF een mogelijkheid om verhandeld te worden op de beurs, wat de deur opent naar een breder en groter publiek. Dit is zeker met de bitcoin halving op komst interessant. Bitcoin zal dus een bijzonder, maar krachtig instrument blijven.

Bronnen