Studiereis Seoul

Studiereis Seoul

11/06/2023

Studiereis Seoul 

Zoals jullie misschien al gezien heb zijn een tijdje terug een groep ct’ers op studiereis naar Seoul gegaan. Ze gingen met een groep B3- en masterstudenten en met 2 docenten. Aan deze reis is een hele hoop planning voorafgegaan. De studiereiscommissie heeft onder leiding van Commissaris Intern Djayanta hier maanden naartoe gewerkt. Nu waren wij reuze benieuwd hoe onze ct’ers deze studiereis beleefd hebben.  Daarom hebben we een aantal van hen gevraagd naar hun ervaringen. 

Wat uit Seoul mis je het meest? 
Jordi: Lastig om een keuze te maken wat ik het meest mis. Als ik dan toch iets moet kiezen, dan is het vooral het ultieme vakantiegevoel dat ik daar had. Helemaal aan de andere kant van de wereld en in geheel ander cultuur gaf toch een sterk gevoel dat je op vakantie bent. 

Eline: Het eten, by far! Je kan zo veel lekker eten vinden in Korea. 

Olivier: Het meeste uit Seoul mis ik het feit dat deze stad zoveel mogelijkheden heeft. De stad is gigantisch. Met de metro kun je heel de stad doorreizen. Wat ik heel cool vond is dat elke wijk een compleet andere uitstraling heeft. Binnen een paar metrohaltes ben je van het oude gedeelte vol tempels, naar de businesswijk. Vervolgens een paar haltes verder kom je in het party-epicentrum en met een andere metro beland je zo in een rijke wijk van Seoul waar de Porsches je om de oren scheuren. Kortom: Seoul is een wereldstad. 

Wat vond je het allerleukste wat jullie gedaan hebben tijdens de studiereis? 
Jordi: Het eten en het uitgaan. Ik heb zo ontzettend genoten van het eten. Soms droom ik nog steeds over bepaalde gerechten die ik daar gegeten heb. Het uitgaan is daar anders dan wat ik in Europa heb ervaren. Ze zijn daar veel losbandiger met uitgaan, maar de sfeer blijft gewoon de gehele avond en nacht prettig. Dit komt vooral doordat er veel respect naar elkaar toe is. Heel mooi en bijzonder om mee te mogen maken. 

Eline: We zijn met een groepje naar de DMZ gegaan, dus naar de grens met Noord-Korea. Dat vond ik toch wel indrukwekkend. We moesten hiervoor om 5 uur ’s ochtends vertrekken, dus het schept ook een band om met zijn allen zo vroeg uit de veren te gaan hiervoor. 

Olivier: Ik kan niet kiezen welke activiteit ik het allerleukste vond. Vandaar dat ik kies voor twee activiteiten. Ten eerste het bezoek aan de Lotte World Tower. Dit is een gigantische wolkenkrabber. Vanuit deze wolkenkrabber is het mogelijk om heel de stad te zien. Dit was een prachtig uitzicht, vooral in de avond wanneer de zon onder was en de stad (en de rivier Hang Gang) werden verlicht.  Ten tweede vond ik het bezoek aan de DMZ (Demilitarized zone) indrukwekkend. Het was bijzonder om met een bus (om 6u ’s ochtends) naar de DMZ af te reizen. Vanaf een uitkijkpunt kon je met een verrekijker Noord-Korea zien. Na het uitkijkpunt gingen we met de bus naar een van de ondergrondse tunnels van Noord-Korea om hier vervolgens doorheen te lopen. Het was speciaal om in de enige DMZ ter wereld te zijn. 

 

Welk kantoorbezoek is je het meeste bij gebleven? 
Jordi: Het kantoorbezoek bij Kim & Chang. Dit is één van de grootste advocatenkantoren van Zuid-Korea. Ze hebben daar lange werkdagen en werken ook vaak in het weekend door. Ondanks de hoge werkdruk en lange werkdagen gaf het personeel een leuke, enthousiaste presentatie over het kantoor. Ze kwamen heel energiek en vrolijk over en dat heeft wel echt indruk op mij gemaakt. 

Eline: Ik twijfel tussen ASML en Kim & Chang, maar om in het thema Seoul te blijven kies ik voor Kim & Chang. Het was zo bijzonder de cultuur daar te zien én het was inhoudelijk interessant! 

Abdelkarim: Het kantoorbezoek aan Kim & Chang. We werden erg goed ontvangen en in kregen ook allemaal een klein cadeautje mee. 

Olivier: Het kantoorbezoek dat mij het meest is bijgebleven is het bezoek aan Kim & Chang. Kim & Chang is het grootste advocatenkantoor van Zuid-Korea. Het kantoor had een mooi uitzicht en had van binnen dezelfde looks als het kantoor uit de serie Suits. De presentatie van de partners over het kantoor was leerzaam en de aangeboden snacks op het kantoor waren een welkome verrassing na een korte nacht slaap. 

Wat vond je het allerlekkerste Koreaanse gerecht dat je hebt gegeten? 
Jordi: Het allerlekkerste koreaanse gerecht vond ik Korean bbq chicken. Van dit gerecht kon ik geen genoeg krijgen. Nog steeds niet… 

Eline: Ik twijfel of het authentiek was, maar ik heb ergens jiggae gegeten. Ik had een soort stew met noedels en vlees, zó lekker. Alhoewel de Korean Fried Chicken ook erg in de smaak viel. 

Abdelkarim: Korean Fried Chicken. 

Olivier: Het allerlekkerste Koreaanse gerecht wat ik heb gegeten is rauwe krab. Een week lang heb ik geprobeerd zoveel mogelijk verschillende Koreaanse gerechten te proeven. Van Kimchi tot Koreaanse BBQ en van Heotteok tot rauwe krab. De rauwe krab vond ik lekker, maar zeker niet voor elke dag van de week. Het had een aparte smaak. 

Hoe heb je het ervaren 10 dagen lang op stap te zijn met je mede ct’ers? 
Jordi: Het is een bijzondere ervaring om 10 dagen lang met mede ct’ers op stap te zijn. Je leert nieuwe mensen kennen, maar ook de huidige mensen veel beter kennen. Onder de medereizigers zaten ook goede vrienden van mij en deze reis heeft deze vriendschappen wel echt sterker gemaakt. 

Eline: Fantastisch! Je leeft in zo een bubbel, iedereen heeft er zin in en iedereen staat ervoor open andere mensen te leren kennen. Ik vond het zo gezellig en het creëert echt een speciale band om met zijn allen zo ver weg te gaan. 

Abdelkarim: Super gezellig. Je leert elkaar veel beter kennen. Daarnaast ga je ook eerder een praatje maken met mensen die je nog niet goed kent of die je niet zo vaak spreekt. 

Olivier: De tien dagen vlogen voor mijn gevoel echt voorbij. Vanaf het moment dat ik wist dat ik mee mocht op de reis was de voorpret begonnen. Na het tentamen Europees Belastingrecht was ik helemaal klaar om te vertrekken. Voordat ik het wist was de reis voorbij en had ik een heleboel herinneringen gemaakt. Seoul is een prachtige stad en we hadden een leuke groep. Elke dag werden plannen gemaakt om met de gehele groep leuke dingen te ondernemen. Ik heb het gevoel dat ik met elke medereiziger iets leuks heb meegemaakt en dat is denk ik ook het doel van de reis. Persoonlijk hoogtepunt was het foutief pinnen van 800k Won in plaats van 80k Won op de laatste avond. Dit zorgde ervoor dat ik fungeerde als persoonlijke treasury van de groep. Gelukkig tegen een gunstige wisselkoers. 

Zou je het andere studenten aanraden om mee te gaan op studiereis? 
Jordi: Ik zou het iedereen aanraden om mee te gaan op studiereis. Het is totaal iets anders dan een normale vakantie door de afwisseling van formele en informatie activiteiten. Juist deze combinatie van deze afwisseling en de leuke groep maakt het wel echt een ‘must’ om een keer mee te gaan op studiereis. Dus mocht je ooit de mogelijkheid hebben om mee te gaan op studiereis (van ct😉), pak die kans dan met beide handen aan! 

Eline: JA, duizendmaal ja. Een ervaring die je nooit vergeet. 

Abdelkarim: Zeker weten. Het is echt een ervaring om niet te vergeten. Daarnaast krijg je niet vaak de kans om voor zo’n zacht prijsje een mooie reis te maken. 

Olivier: Aan het begin van het studiejaar kende ik nog niet veel CT’ers. Ik heb de bachelor fiscaal recht volledig in deeltijd (naast de studie Rechtsgeleerdheid in voltijd) gevolgd, waardoor ik niet betrokken was bij de vereniging. Dit jaar ben ik begonnen aan de master Fiscaal recht en leek het mij een leuk moment om actiever te worden bij de vereniging om zo medestudenten te ontmoeten. Vanaf de Studiereisborrel wist ik dat ik graag mee wilde met deze reis. Allereerst omdat Seoul een mooie locatie is waar je niet zo snel komt en daarnaast ook om vrienden te maken binnen CT. Ik denk dat dat laatste zeker is gelukt. Kortom: het is zeker een aanrader om mee te gaan op de studiereis. Wees daarbij niet bang om gewoon te solliciteren voor de reis. Ook als niet-hardcore CT’er heb je kans om mee te gaan. 

Als je de studiereis een cijfer mag geven, wat geef je dan? 
Jordi: Een steady 8,5. 

Eline: 10/10. 

Abdelkarim: Een 8, maar dit heeft vooral te maken met het feit dat ze in Zuid-Korea niet bepaald open staan voor toeristen. 

Olivier: 10 (niks op aan te merken, complimenten aan de organisatie. Speciale shout-out naar Djayanta voor het meesjouwen van een gigantische multomap met alle gegevens van de trip) 

Hoe heb je het ervaren als commissielid van de studiereiscommissie tijdens de reis, denk je dat dit het soms wat stressvol maakte? 
Jordi: Onderdeel zijn van de stuco was een ontzettend gave ervaring. We hebben veel gelachen, gediscussieerd en gezopen. Tijdens de vergaderingen leer je commissiegenoten op persoonlijke vlak veel beter kennen. Sommige momenten zijn inderdaad stressvol als commissielid. Gelukkig ben je met 4 anderen en kan je gezamenlijk alles oplossen. Dus de momenten waren sporadisch en door de prettige samenwerking snel opgelost. 

Raad je het andere aan om de studiereiscommissie een volgend jaar te gaan doen? 
Jordi: Samen met 4 anderen de hele reis verzinnen en uitstippelen, wie wilt dat nou niet? Oprecht , pak deze kans! 

Wie kwam er tijdens de studiereis het vaakst als laatst aan? 
Jordi: Ehmmm wie kwam er vaak het laatste aan. Ik zou het eigenlijk niet echt meer weten. Ik gok Berkay en Abdekarim, want die gingen tot de ochtenduurtjes door met uitgaan. 

Eline: Berkay en Abdelkarim! 

Abdelkarim: Ik denk dat ik het vaakst te laat kwam. 

Olivier: Ik denk dat menig deelnemer aan de studiereis het laat heeft gemaakt op verschillende avonden. Misschien dat Berkay een speciale benoeming verdiend voor het feit dat hij na de club direct heeft doorgepakt naar de bus op weg naar de DMZ. Dit toont doorzettingsvermogen. 

Wie stelde de meeste vragen tijdens de kantoorbezoeken? 
Jordi: Ik geloof dat dat Eline Postma en Olivier Beneder waren. Hoewel Ibrahim ook veel vragen stelde en stevige discussies kon voeren. 

Eline: Haha, ik denk dat iedereen hier mij invult. Dus ik vul ook mezelf in: Eline! Anders Timothy, denk ik. 

Abdelkarim: Eline Postma. 

Wie had het meeste moeite met uit bed komen in de ochtend? 
Jordi: Ik denk dat iedereen daar wel één of meerdere keren last van had. Wat mij vooral is bijgebleven dat Appie een van de laatste dagen gewoon niet uit bed te krijgen was en toen gewoon is blijven liggen. 

Eline: Ik gok ook Berkay en Abdelkarim, haha. 

Olivier: Dit moet Abdelkarim zijn (de sfeermaker van de groep). Na met zijn alle een prachtige avond te hebben gespendeerd op een modellenfeestje had Abdelkarim het de volgende dag moeilijk.  

Al met al kunnen wij denk ik concluderen uit de ervaringen van de ct’ers die wij gesproken hebben dat de studiereis een enorm succes was! Mede met dank aan de stuco natuurlijk! Wij hopen dat met dit artikel ook de mede-ct’ers een klein beetje nog mee hebben kunnen genieten van de studiereis en wie weet een volgend jaar zelf mee kunnen!